Stentroll

Sommaren 2014 började jag planera stentroll och sen limma jag stentroll varje sommar ännu till och med sommaren 2022. Det började egentligen med att jag behövde en liten paus från familjelivet när barnen var små. Att limma ihop stentroll var en orsak att komma bort från allt och ha en lugn stund för sej själv.

Alla stenar och all mossa är från vår egen strand och gård på lande. Jag spenderade otaliga timmar med barnen på stranden och då passa jag på att söka passliga stenar.

Först behövde jag hitta ett lim som var tillräckligt starkt. Jag hittade Tremco PL400, som klarar av att hålla ihop olika stora stenar. När det tog slut hitta jag det inte mera i någon järnhandel, så jag böt till Pattex No More Nails. Båda var förmånliga och höll ihop stenarna mycket bättre än de flesta limmen. Nackdelen har varit att de torkar väldigt långsamt. I praktiken har jag kunnat limma t.ex. bara en arm och sedan varit tvungen att vänta ett dygn att det torkat innan jag kunnat limma den andra armen. Så processen att laga ett stentroll har varit lång, men jag har ju limmat flera stentroll under samma dag. Ibland har det nog gått en vecka att jag inte limmat nåt alls. Jag har inte alls bråttom.

Håret har varit färsk mossa som jag limmat på med samma massa som jag limmat ihop stenarna med. Det har varit det mest klottiga skedet - att trycka mossan med fingret i en klick med kladdig massa.

Ögonen har jag köpt från en vanlig pysselaffär. De är såna som inte kan klistras direkt på. Såna hålls inte på stenens ojämna yta. Ögonen har jag limmat fast med kontaktlim. Det limmet har jag också använt för att förstärka hårets fäste.

Jag har lagat totalt 69 troll. 4 har jag gett som gåva (av vilka en tyvärr gått sönder p.g.a. hårdhänt lek).

Making of

Inspiration

Min mamma gjorde de här stentrollen nångång på 1970-talet. Det var de här som inspirerade mej att skapa egna stentroll.

© kenda